Levende cellen in matrix dode harten bieden uitkomst bij transplantatie

Door levende cellen op het hart van dode ratten en varkens te laten groeien, zijn Amerikaanse wetenschappers erin geslaagd de harten weer aan het kloppen te krijgen. Deze in Nature Medicine gepubliceerde methode kan mogelijk uitkomst bieden bij orgaantransplantaties.

De techniek van de wetenschappers van de University of Minnesota bestaat eruit om eerst alle cellen uit het dode orgaan te verwijderen waardoor alleen de extracellulaire matrix, het tussenliggende materiaal dat de cellen verbindt, over blijft. Door na deze decellularisatie de cellen van de ontvanger in het hart te laten groeien, ontstaat een lichaamseigen hart waardoor er minder afstotingsverschijnselen zijn. Hierdoor hoeven de patiënten geen zware immunosuppressiemedicijnen te gebruiken, die vaak weer tot andere klachten zoals nierfalen leiden.

Naar verwachting zal ook het aantal geschikte donororganen toenemen. Nu sterven nog jaarlijks 50.000 Amerikanen die wachten op een donorhart.

In het experiment zijn zowel varkens- als rattenharten gedecellulariseerd. Vervolgens injecteerden de wetenschappers de harten met ongedifferentieerde cellen uit de harten van pasgeboren ratten of rattenfoetussen. De harten trokken zich al na vier dagen groei, samen en na acht dagen begonnen ze zelfstandig te pompen.

Volgens de wetenschappers is het uiteindelijke doel om in plaats van voorlopercellen, stamcellen te gebruiken. De methode zou dan ook op andere organen toepasbaar zijn.

Bron: University of Minnesota

Onderwerpen