Begin oktober kun je tijdens WoTS vijf worlds of technology and sciences tegelijk bezoeken. En kijk vooral om je heen, want de overlap wordt steeds groter.

‘Ik hoop dat bezoekers beter dan ooit plannen wat ze willen zien tijdens de WoTS. Het is zó groot’, begint Derk Wilten, directeur van Synchron in Etten-Leur. En ook Paul Petersen, directeur van organisator FHI, benadrukt dat je als bezoeker goed voorbereid moet zijn om de World of Technology & Science, zoals de beurs voluit heet, te ervaren zoals hij is bedoeld.

 

Buurten

Inderdaad is de WoTS groter dan ooit, zeker qua verscheidenheid. Ooit beperkte de beurs zich tot laboratoriumtechniek, industriële automatisering en elektronica. Maar in 2012 kwam de aandrijftechniek erbij, en vanaf dit jaar gaat ook de procesapparatuurbeurs Industrial Processing volledig in de WoTS-organisatie op.

Bezoekers die dat willen, moeten het ook echt als één geheel kunnen ervaren. Wie goed naar de beursplattegrond kijkt, ziet er een zekere logica in. ‘Vroeger had je werktuigbouwkundigen die met aandrijftechniek bezig waren, en laboranten die enkel met pipetten werkten’, stelt Petersen. ‘Nu zie je een integratie van technieken, die samengaat met integratie van functies. De overlap tussen industriële automatisering en labanalysetechnieken is een goed voorbeeld.’

 

‘Je ziet een integratie van technieken en functies’

Er is nog steeds een bewegwijzerde lab highway die rechtstreeks van de ingang naar het laboratoriumgedeelte voert. Maar wie halverwege rechtsaf durft te slaan, staat meteen tussen de industriële sensoren. En loop je even verder in die richting, dan vind je achtereenvolgens de procestechniek, de werktuigbouw en de elektronica.

Als bouwer van labrobots gaat Wilten zeker even buurten bij de industriële automatiseerders. Al is het een heel ander vakgebied. ‘In het lab werk je kleinschalig, met robots die vaak verschillende handelingen kunnen verrichten. Robots in de auto-industrie verrichten vaak maar één handeling, maar de snelheden daar kun je je niet voorstellen. In het lab zouden de vloeistoffen over de rand heen vliegen.’

Wilten wil zijn licht opsteken bij Industrie 4.0, de integratie van apparatuur, internet en de cloud die processen veel intelligenter moet maken. Hij betreurt een beetje dat dat in het lab minder hard gaat dan elders. ‘Ik sta bijvoorbeeld helemaal achter voorspellend onderhoud, dus ingrijpen op het moment dat sensoren aangeven dat er iets kapot dreigt te gaan.’

Voor wie niet actief betrokken is bij productontwikkeling, zijn die andere werelden wellicht minder boeiend. ‘Het is interessant te zien dat de WoTS meerdere type bezoekers aantrekt’, vertelt Nevanda van den Broek, sales manager bij Eppendorf Nederland. ‘Wij zien geregeld bezoekers die voor de andere ‘werelden’ komen en logisch niet direct aansluiting vinden op wat wij te bieden hebben.’

 

Monitoring

Wat betreft productinnovatie valt er ook bij Eppendorf voldoende te beleven. Deze WoTS staat de presentatie in het teken van VisioNize, een softwarepakket dat laboratoriumapparatuur koppelt aan een netwerk om centrale monitoring en datamanagement mogelijk te maken, via een vaste pc of een VisioNize go-app. Zo kun je nachtelijke experimenten vanuit huis volgen. Daarnaast is de epMotion 5075t NGS solution te zien, een pipetteeroplossing die bij next generation sequencing de uiterst bewerkelijke samplevoorbereiding vergemakkelijkt. ‘Het andere WoTS-publiek mag er gerust een aansporing in zien om ook eens in de labwereld te gaan kijken’, besluit Van den Broek.

De beurs World of Technology & Science 2018 vindt plaats 2 tot en met 5 oktober in Utrecht. Kijk voor meer informatie en aanmelden op wots.nl.