Claim van 800 miljoen wegens onveilige vezelfabrieken

DuPont is voor de rechter gesleept door haar voormalige kunstvezeldivisie, Invista. Die zegt te zijn opgeknapt met een erfenis aan ernstige inbreuken op de veiligheids- en milieuregels. Invista eist minstens 800 miljoen dollar aan schadevergoeding.

Het proces draait om veertien productielocaties in Nederland (Dordrecht), de VS en drie andere landen. De affaire is uiterst pijnlijk voor DuPont, dat tot nu toe bekend stond als de veiligheidskampioen van de chemische industrie.

De vezeldivisie werd begin 2004 verzelfstandigd onder de naam Invista, en voor 4,2 miljard dollar verkocht aan het conglomeraat Koch Industries. Bekende producten zijn Lycra en Terathane.

Volgens Invista werd een paar weken na de verkoop pas duidelijk dat de veiligheids- en milieuvoorzieningen van de fabrieken serieuze gebreken vertoonden. Eerder hadden de mensen van Koch Industries dat niet gezien, omdat ze maar in beperkte mate de fabrieksterreinen op mochten.

Vervolgens is drie jaar lang tevergeefs geprobeerd om DuPont de reparaties te laten betalen, iets waartoe het bedrijf volgens Invista wel contractueel verplicht was.

De advocaten van DuPont stellen intussen dat Invista gewoon verlegen zit om geld voor capaciteitsuitbreidingen.

bron: Associated Press

Onderwerpen