Onderzoek en onderwijs topprioriteit voor overheid

De Indiase regering wil het budget voor onderwijs vervijfvoudigen. De investeringen in wetenschap en technologie moeten de komende vijf jaar oplopen van minder dan één procent van het bruto nationaal product, naar twee procent. Dat heeft premier Manmohan Singh aangekondigd bij de opening van het 95e Indiase wetenschapscongres in Bangalore.

Volgens Singh is het elfde vijfjarenplan “in fact a National Education Plan”. Hij wil voorkomen dat er straks niet voldoende bèta’s beschikbaar zijn voor de binnenlandse uitdagingen op het gebied van milieu en infrastructuur.

“We must make science a preferred discipline of study for our students. We must attract the best and the brightest young people to a career in science. We need, I believe, both a qualitative improvement and a quantitative expansion in the pool of science students in India.”

Singh kondigde de oprichting aan van dertig nieuwe Centrale Universiteiten, vijf Instituten voor Wetenschapseducatie en Onderzoek, acht nieuwe technologie-instituten, zeven nieuwe bedrijfskunde-instituten en 20 ICT-instituten.

Op een iets lager opleidingsniveau zijn 1600 nieuwe Industrial Training Institutes (ITIs) en polytechnische scholen gepland, 10.000 ‘vocational school’s and 50.000 Skill Development Centres. Per jaar moeten ze meer dan 10 miljoen studenten opleidenm, vier keer zo veel als nu.

Om die studenten te lokken komt er het programma ‘Innovation in Science Pursuit for Inspired Research’ (INSPIRE), dat de komende vijf jaar een miljoen beurzen van 5.000 rupee (ongeveer 90 euro) zal uitdelen aan scholieren. Ook komen er per jaar 10.000 ‘Scholarships for Higher Education’ (SHE) van 100.000 rupee (1800 euro), voor studenten die zich inschrijven aan een universiteit.

Singh gaf tevens aan dat India ‘een leger van leraren’ nodig zal hebben, vooral in de wis- en natuurwetenschappen.

bron: naturenews, Government of India

Onderwerpen