Een hyperreactieve immuunrespons is hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de sterfte van veel jongvolwassenen aan de H1N1-pandemie van vorig jaar, volgens een studie gepubliceerd in Nature Medicine. Dit verklaart waarom nu juist mensen met een schijnbaar sterk immuunsysteem bezweken aan het virus.

Uit de studie van Fernando Polack en zijn onderzoeksgroep aan de Vanderbilt University in Nashville (Tennessee), blijkt dat veel jongvolwassenen, door eerdere aanraking met een seizoensgriep, beschikken over antilichamen die het H1N1 virus wél herkennen maar het hooguit zwakjes kunnen binden. Die zwakke binding leidt tot de vorming van grote immuuncomplexen –het samenklonteren van antilichamen- die het longweefsel infiltreren. Daar wordt een reactiemechanisme, ofwel het complementsyteem, geactiveerd dat grote ontstekingsreacties in de longen veroorzaakt.

 

In de studie is te zien dat mensen tussen de 25 en 45 jaar een hoge concentratie C4d in hun longweefsel hebben. Hetzelfde werd gevonden in patiëntenmateriaal uit een eerdere viruspandemie uit 1925, veroorzaakt door een soortgelijk virus.

 

Bij de activering van het complementsyteem, wordt er een reactiemechanisme in gang gezet dat leidt tot de afbraak –lysis- van met antilichamen gecoate pathogenen. In dit geval veroorzaakten de geïnfiltreerde immuuncomplexen een grote ontstekingsreactie in de longen, met als gevolg een totale vernietiging van longweefsel.

 

De wat oudere en de hele jonge generaties bleef dit alles bespaard. Oude mensen zijn meestal al in aanraking geweest met een broertje van het H1N1-virus (H2N2, de Aziatische griep) uit 1957. Hierdoor hebben zij een efficiënte afweer opgebouwd tegen de huidige H1N1-virus, en vormen wel antilichamen die efficiënt het H1N1-virus binden en vernietigen.

 

Jonge kinderen daarentegen zijn vaak nog helemaal niet in aanraking geweest met welk griepvirus dan ook, waardoor de kans op zo´n desastreuze autoimmuunrespons minimaal is.

 

De vraag is dus of het vaccineren tegen griepvirussen niet gevaarlijk is, omdat het wellicht zo´n overgevoelige reactie kan veroorzaken. Immers, bij het vaccineren krijgt de ontvanger een deel van een virus in zijn systeem, waartegen die dan een afweer opbouwt. De kans bestaat dan dat er zich antilichamen vormen die, bij besmetting met een H1N1-variant, zulke gevaarlijke immuuncomplexen veroorzaken.

Maar tot op heden is hier geen bewijs voor. Integendeel het lijkt eerder verstandig om de jaarlijkse griepprik op te halen. Onder de slachtoffers die aan het H1N1 virus zijn bezweken, was het overgrote deel namelijk niet gevaccineerd.

 

bron: Vanderbilt University

Onderwerpen