De Ig Nobelprijs voor de chemie 2021 gaat naar een groep Duitse onderzoekers die de lucht in bioscoopzalen analyseerden om zo de hoeveelheid geweld, seks, asociaal gedraag, drugsgebruik en grof taalgebruik in de vertoonde films te bepalen. Ze concludeerden dat isopreenemissie per persoon een objectieve maatstaaf kan zijn voor de leeftijdsclassificatie van films.

shutterstock_518102128

De alternatieve nobelprijzen worden al meer dan dertig jaar uitgereikt aan onderzoek dat mensen ‘eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet’. Ig Nobelprijs is een woordspeling op het woord ignoble, wat zoveel betekent als oneervol of negeerbaar.

Mensen scheiden verschillende vluchtige organische componenten (VOC’s) uit via hun adem en huid. De samenstelling en concentraties van deze uitstoot wordt onder andere beïnvloed door hun emotionele toestand. De prijswinnende onderzoekers maten de concentraties VOC’s en CO2 in bioscoopzalen om zo het verband tussen VOC- en CO2-uitstoot van bioscooppubliek en de leeftijdsclassificatie van de vertoonde films te bepalen. De meeste componenten bleken geen accurate voorspelling te kunnen geven van de leeftijdsclassificatie, maar isopreen kon de classificaties 0, 6 en 12 jaar accuraat voorspellen voor verschillende genres en leeftijdsgroepen in het publiek.

De natuurkundeprijs ging naar onderzoek van de TUE dat bepaalde hoe voetgangers botsingen voorkomen. De prijs voor geneeskunde werd toegekend aan een team van onderzoekers dat aantoonde dat een orgasme ‘even doeltreffend kan zijn als neusspray om de neusademhaling te verbeteren’. De biologieprijs ging naar de Zweedse onderzoekster die een analyse maakte van de communicatie tussen kat en mens.

Stönner et al. (2018) Plos One doi.org/10.1371/journal.pone.0203044