Abu Dhabi bouwt stad zonder uitstoot

In het emiraat Abu Dhabi is de bouw gestart van de eerste koolstofneutrale stad ter wereld. Masdar City moet over acht jaar klaar zijn en zal dan plaats bieden aan 50.000 inwoners, 1.500 bedrijven, één dependance van het Massachusetts Institute of Technology, en nul auto’s.

De nieuwe stad gaat 22 miljard dollar kosten. Vier miljard wordt door het emiraat betaald, de rest wordt gefinancierd door Westerse landen die zo een deel van hun eigen CO2-uitstoot kunnen afkopen in het kader van het Kyoto-protocol. Het Wereld Natuur Fonds denkt mee over het project.

Masdar City (want zo heet het) zal bijna helemaal draaien op zonne-energie, inclusief de drinkwaterfabriek. Windtorens zorgen voor ‘natuurlijke’airconditioning. Traditionele Arabische architectuurprincipes (smalle straatjes, dikke muren) moeten het energieverbruik met driekwart terugdringen, en het waterverbruik met meer dan de helft verlagen. De komende 25 jaar moet dat 2 miljard dollar aan olie schelen.

In plaats van auto’s wordt een openbaar-vervoernetwerk ingericht met voertuigen die zweven in een magnetisch veld.

Los hiervan investeert Abu Dhabi de komende vijf jaar nog eens 15 miljard dollar in diverse projecten op het gebeid van schone energie. Het betreft onder meer de grootste waterstoffabriek ter wereld. Als grondstof dient aardgas, de geproduceerde CO2 zal ondergronds worden opgeslagen of wellicht worden gebruikt om olievelden onder druk te zetten.

bron: BBC News, Financial Times

Onderwerpen