Truc met scherpstelling verlegt grenzen optische microscoop

Met een goede optische microscoop, een digitale camera en een computer kun je nanostructuren in beeld krijgen die theoretisch veel te klein zouden moeten zijn voor het golflengtebereik van zichtbaar licht. Dat claimt Ravikiran Attota, een onderzoeker van het National Institute of Standards and Technology (NIST) onlangs in het tijdschrift Optics Letters.

De truc van de ‘Through-focus Scanning Optical Microscope’ (TSOM) is om een serie opnames te maken waarbij de microscoop telkens net iets anders is scherpgesteld. De door Attota geschreven software legt de stapel onscherpe plaatjes als het ware op elkaar en destilleert uit de onderlinge verschillen een beeld dat aardig wat nanodetails zichtbaar maakt

Attota denkt TSOM onder meer te kunnen gebruiken voor kwaliteitscontrole. Je kunt er bijvoorbeeld nano-gouddeeltjes voor farmaceutische doeleinden mee controleren: details zie je niet, maar wel of de diameter van de deeltjes binnen de specificaties zit. Ook kun je er details van geïntegreerde schakelingen mee checken.

Het grote voordeel boven het gebruik van een échte elektronenmicroscoop zit daarbij in de prijs: Attota's proefopstelling kostte minder dan 50.000 dollar.

bron: NIST

Onderwerpen