Explosieve tetranitraatester smelt au bain marie

In de VS is een krachtig explosief ontwikkeld dat smelt bij 85 graden Celsius, maar pas bij 141 graden begint te ontleden. Je kunt het dus heel eenvoudig in elke gewenste vorm gieten, zo schrijft David Chavez (Los Alamos National Laboratory) op de website van Angewandte Chemie.

Het spul zou een hele verbetering betekenen ten opzichte van de huidige nitro-explosieven, zoals nitroglycerine. Die zijn bij kamertemperatuur bijna allemaal vloeibaar, wat ze erg gevaarlijk maakt in het gebruik. De bekendste uitzondering, pentaerythritoltetranitraat (nitropenta), smelt pas bij 140 graden. Dat maakt het onmogelijk (of in elk geval veel te link) om dit materiaal in vloeibare vorm te verwerken.

De nu gevonden tetranitraatester vormt kristallen met een dichtheid van 1,9. Dat is de hoogste waarde die ooit voor een nitraatester is gevonden. Volgens computerberekeningen moet de explosieve kracht overeenkomen met die van HMX, een van de zwaarste explosieven die bekend zijn. De gevoeligheid voor wrijving, schokken en vonken is vergelijkbaar met die van nitropenta.

bron: Wiley-Blackwell

Onderwerpen