Of je opgewassen bent tegen het huwelijk blijkt óók al aan je genen te liggen. En aan die van je partner, schrijven onderzoekers van UC Berkeley en Northwestern University in het wetenschappelijke (!) tijdschrift Emotion.

Om precies te zijn zou het moeten liggen aan 5-HTTLPR, een onderdeel van een gen op chromosoom 17 dat te maken heeft met serotoninetransport. Daar bestaan korte en lange allelen van. En het onderzoek lijkt nu aan te tonen dat mensen die zowel van hun vader als van hun moeder een kort allel hebben geërfd, het heftigst reageren op de chemie met hun partner. Van negatieve scènes krijgen ze sterk het gevoel dat hun hele huwelijksleven ook op de lange termijn niet deugt, van positieve emoties worden ze juist extra gelukkig.

Mensen met één of twee ‘lange’ allelen laten zich veel minder gemakkelijk door hun partner van hun stuk brengen.

Om dat te onderzoeken kwamen de echtparen eens in de 5 jaar naar het lab om te vertellen over hun huwelijksleven. Daarbij liet men ze in een laboratoriumomgeving met elkaar discussiëren, waarbij gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal, ‘tone of voice’ en keuze van gespreksonderwerpen werden genoteerd. Het verband met de allelen van 125 van die echtparen kon pas recent worden gelegd, dankzij de ontwikkeling van betaalbare DNA-sequensers.

Het wil niet zeggen dat een huwelijk tussen twee mensen met korte allelen gedoemd is te mislukken. Maar het wordt wel een héftiger huwelijk.

bron: Berkeley

Onderwerpen