Zet bij varkens één gen uit en ze krijgen tweemaal zoveel spierweefsel, lees varkenslapjes. Koreaanse en Chinese onderzoekers denken dat gen-vlees nog op de interne markt te mogen brengen ook, meldt de nieuwsredactie van Nature.

Als ze gelijk krijgen zou het wel eens een primeur kunnen zijn. Lange tijd leek die naar de snelgroeiende AquAdvantage-zalm te zullen gaan, maar de FDA aarzelt daar al jaren over en een beslissing lijkt nog altijd niet in zicht.

De modificatie betreft het gen voor myostatine, een eiwit dat de groei van spierweefsel remt. Mutaties in dit gen leiden tot abnormale groei van dat weefsel. Van nature treedt zoiets nu en dan op. Door met zulke varianten door te fokken is bijvoorbeeld Belgisch witblauw ontstaan, een runderras dat speciaal voor het vlees wordt gekweekt.

Kim Jin-soo, Xi-jun Yin en collega’s hadden het bij hun varkens ook zo kunnen aanpakken, maar dan waren ze tientallen jaren aan het fokken geweest. In plaats daarvan hebben ze cellen weggenomen uit een runderfoetus, met de TALEN-techniek het gen uitgeschakeld en de resulterende genomen overgezet naar leeggehaalde eicellen, wat 32 kloontjes met krulstaartjes opleverde.

Het goede nieuws is dat ze inderdaad een aantal prominente fysieke kenmerken van Belgisch witblauw vertonen, waaronder genereuze hammen. Het slechte nieuws is dat ze net als die runderen bij de geboorte al te groot zijn om soepel naar buiten te komen, en dat ze daarna allerlei gezondheidsproblemen krijgen. Het onderzoek is nog niet officieel gepubliceerd maar volgens Yin leven er van de 32 inmiddels nog maar twee, waarvan er één gezond is.

Het plan is dan ook om de modificatie een beetje te verdunnen door de biggen alleen te gebruiken als spermadonor. In combinatie met een normale zeug krijg je dan heterozygote biggen met gehalveerde myostatineproductie en net wat meer vlees dan normaal.

Juist omdat het ook via traditioneel fokken had gekund, verwachten Kim en Yin er wel toestemming voor te kunnen krijgen. Zeker in China zouden de autoriteiten het er wel eens op kunnen wagen omdat ze in principe niet tegen gentech zijn en érgens moeten beginnen.

bron: Nature