Lege huls H1N1 sneller te produceren dan 'echt' vaccin

Immuniteit tegen de vogel- of de Mexicaanse griep is relatief snel te realiseren door lege omhulsels van het virus te kweken en die bij e bevolking te injecteren. Dat stelde Ted Ross (Center for Vaccine Research, University of Pittsburgh) maandag tijdens een congres van de American Society for Microbiology.

Zulke lege hulzen staan bekend als ‘virus-like particles’ (VLP’s). Er zit geen DNA of RNA in, en zichzelf vermenigvuldigen is er niet bij. Van buiten lijken ze echter sprekend op een echt virus; in elk geval ziet het menselijk immuunsysteem het verschil niet en handelt dienovereenkomstig.

VLP’s kunnen vrij eenvoudig worden geproduceerd door de genen, die coderen voor de manteleiwitten, in te bouwen in celculturen. Bijkomend voordeel is dat je daarvoor alleen het genoom van het virus nodig hebt, en niet per se een monster van het virus zelf.

Het recent geïntroduceerde vaccin tegen het humane papillomavirus is al gebaseerd op VLP’s.

Ross zegt al VLP-vaccins te hebben gemaakt tegen de H5N1-vogelgriep en de Spaanse H1N1-griep van 1918. Die vaccins lijken inderdaad volledige bescherming tegen deze virussen te bieden.

Volgens Ross wordt er al voorzichtig voor gepleit om alvast een assortiment VLP’s toe te voegen aan de jaarlijkse seizoensgriepvaccincocktail. Misschien komen ze niet helemaal overeen met het volgende pandemische griepvirus, maar allicht bieden ze er toch enige bescherming tegen.

De vraag is wel of zo’n actie betaalbaar is.

bron: American Society for Microbiology

Onderwerpen