Autosnelweg ongezonder dan stadscentrum

Automobilisten op de snelweg krijgen tweemaal zo veel fijnstof binnen als fietsers in een van de smerigste straten van Brussel. Dat blijkt uit onderzoeken van het technologie-instituut VITO in het Vlaamse Mol.

De VITO-onderzoekers hebben een fiets uitgerust met meetapparatuur en zijn gaan rondrijden. In Mol maten ze 5.000 deeltjes per kubieke centimeter. In de Wetstraat, een drukke Brusselse verkeersader, maten ze 30 tot 50.000 deeltjes per cm3, Alleen als er een stadsbus voorbij reed, werden er pieken van 250.000 gemeten.

Op de terugweg van Brussel naar Mol, met de fiets achterop een auto, lieten ze hun apparatuur aan staan. Onderweg maten ze gemiddeld 100.000 deeltjes per cm3.

Het onderzoek maakt deel uit van SHAPES, een grootschalig onderzoek naar de voor- en nadelen van fietsgebruik voor de volksgezondheid. Hieraan doen ook de Vrije Universiteit Brussel en de Université Catholique de Louvain mee. Doel is om een wetenschappelijke onderbouwing te scheppen voor een overheidsbeleid dat forensen uit de auto en op de fiets probeert te krijgen.

VITO benadrukt dat er nog veel meer onderzoek nodig is om te bevestigen dat fietsen echt gezonder is. “Maar andere metingen lijken toch te wijzen op een tendens”, zegt woordvoerder Rudi Torfs.

bron: Het Laatste Nieuws

Onderwerpen