Pfizer eist inzicht in redactionele afwegingen

Pfizer heeft het New England Journal of Medicine voor de rechter gesleept. De farmagigant eist inzage in de redactionele overwegingen rond de publicatie van een elftal artikelen over de Pfizer-pijnstillers Celebrex en Bextra. Inclusief de namen van de peer reviewers, en de commentaren die zij op de artikelen gaven. Ook wil Pfizer alle manuscripten over de pijnstillers hebben, die niet voor publicatie zijn geaccepteerd.

Celebrex en Bextra worden verdacht van het vergroten van de kans op hartaanvallen en beroertes. Pfizer heeft zelf een serie schadeclaims aan de broek gekregen. Het bedrijf denkt dat het NEJM-archief wellicht informatie bevat die bruikbaar is als verdediging.

De NEJM-redactie weigert medewerking. Volgens hoofdredacteur Jeffrey Drazen loopt het hele wetenschappelijke peer-reviewsysteem gevaar als de eis wordt toegewezen. Onder meer omdat hij nooit meer peer reviewers kan vinden, wanneer die voortdurend de kans lopen om in rechtszaken betrokken te worden.

Pfizer heeft nog aangeboden om de namen van de peer reviewers niet openbaar te maken in de rechtszaal, maar volgens Drazen maakt dat niet uit. Het wereldje is zo klein dat iedereen gemakkelijk is te herkennen aan zijn of haar aangedragen argumenten

De uitspraak wordt op 13 maart verwacht.

bron: NatureNews

Onderwerpen