Amerikaanse en Russische wetenschappers hebben het laatste gat in de onderste rij van het Periodiek Systeem gedicht. In het tijdschrift Physical Review Letters hopen ze binnenkort het bewijs te publiceren dat ze zes kernen van element 117 hebben weten te maken.

De kernen zijn onstabiel en vallen binnen een fractie van een seconde uit elkaar. Ze blijven echter wel duidelijk langer bestaan dan kernen die iets lichter zijn. Dat geldt als ondersteuning voor de hypothese dat er een ‘stabiliteitseiland’ bestaat, ergens in de volgende rij (nu nog geheel blanco) van het Periodiek Systeem, met kernen die nóg zwaarder zijn en tegelijk veel stabieler.

 

Element 117 (werktitel ununseptium) werd gemaakt door berkeliumkernen (element 97) te beschieten met calciumkernen (element 20).Dat gebeurde in de deeltjesversneller in het Russische Dubna die al een hele reeks andere primeurs van superzware elementen heeft gehad, waaronder de nummers 113 t/m 116 en 18..

 

Jaren geleden hebben wetenschappers van Berkeley Lab in Californië ook al eens element 117 geclaimd. Ze zeiden toen dat het een product van radioactief verval van element 118 was. Maar die publicatie werd later teruggetrokken en sindsdien was de vermelding van nummer 117 in sommige versies van het Periodiek Systeem een beetje voorbarig.

 

Over de chemische eigenschappen van ununseptium valt hooguit te zeggen dat het in theorie een halogeen moet zijn, net als fluor en chloor. Maar met zes kernen die meteen uit elkaar vallen is het lastig proefjes doen.

 

bron: American Physical Society

Onderwerpen