Verstoord kaliumkanaal geeft stamcel kankertrekjes

Stamcellen uit het kikkerembryo gaan sneller delen, veranderen van vorm en dringen belangrijke organen binnen nadat het kaliumkanaal KCNQ1 verstoord is. Daarmee lijken ze verdacht veel op kankercellen, melden onderzoekers van The Forsyth Institute in PNAS.

Ionkanalen zijn eiwitten die poriën in het celmembraan vormen. Ze spelen een rol bij het transporteren van ionen in en uit de cel en reguleren zo de membraanpotentiaal. Het kaliumkanaal KCNQ1 komt vooral in de hartspier voor. Mutaties van dit kanaal worden gevonden in patiënten met het Romano-Wardsyndroom (verstoring van het hartritme).

De onderzoekers keken naar de rol van het kaliumkanaal in een kikkerembryo en ontdekten een nieuwe functie van KCNQ1. Na het lamleggen van de kaliumstroom door het kanaal in een gedeelte van het embryo, bleek het gedrag van bepaald type stamcellen te veranderen. De pigmentcellen van de neurale lijst gingen sneller delen, spreidden uit en drongen bloedvaten, hart, lever en de neurale buis binnen. Resultaat: een erg donker kikkervisje.

De studie toont aan dat elektrische signalen een belangrijke rol spelen bij het controleren van stamcelgedrag. Coauteur Doug Blackiston denkt dat het werk kan bijdragen aan betere inzichten in zowel het ontstaan van kanker, als het controleren van stamcellen in biomedische toepassingen.

Bron: The Forsyth Institute

Onderwerpen