Fenegriekzaden uit Egypte zijn waarschijnlijk de échte bron van de EHEC-besmetting, die de afgelopen weken door Europa waarde. Dat melden de Europese voedselautoriteit EFSA en het centrum voor ziektenbestrijding ECDC in een gezamenlijk persbericht.

Het advies om geen ongekookte kiemgroente te eten en ook zelf geen zaadjes te laten kiemen voor consumptie, blijft onverminderd van kracht. De kans is immers groot dat er nog meer besmet zaad in omloop is.

De autoriteiten zijn er achter gekomen door de zaden te traceren die begin deze maand een EHEC-uitbraak veroorzaakten in Bègles, een voorstad van Bordeaux. Die waren gekocht bij een tuincentrum, dat ze weer betrok van een online-zaadhandel in Engeland. Die kocht ze weer in via Italië, en van daaruit leidde het spoor terug naar Egypte.

De biologische tuinderij in Bienenbüttel, die eerder half Noord-Duitsland voorzag van besmette taugé, blijkt ook Egyptisch fenegriekzaad in huis te hebben gehad. Dat verklaart dan weer dat dezelfde bacteriestam in beide landen heeft kunnen opduiken; de kans dat hij twee keer op precies dezelfde manier is gemuterd, wordt door experts zo ongeveer gelijk aan nul geacht.

Het persbercht suggereert verder dat de besmetting in Egypte nogal hardnekkig is: er zou sprake zijn van twee partijen besmet zaad, waarvan er een in 2009 naar Frankijk is gegaan en een in 2010 naar Duitsland.

Een recent EHEC-geval in Zweden is hiermee nog niet verklaard. De patiënt kan zich in elk geval niet herinneren kiemen te hebben gegeten. Maar dat zegt niets: fenegriekzaden worden ook ongekiemd gegeten, bijvoorbeeld als smaakmaker in kaas.

Ook is de bacterie nog niet daadwerkelijk op de zaden aangetroffen. Maar dat hoeft niets te zeggen: het feit dat er nog maar zo weinig uitbraken zijn gemeld, doet vermoeden dat maar een heel klein deel van de zaadjes is besmet.

bron: NRC

Onderwerpen