Atleten die ooit anabole steroïden hebben gebruikt, hebben daar wellicht tien jaar later nog voordeel van. Dat muizen zo’n ‘spiergeheugen’ bezitten is door Noorse onderzoekers zojuist experimenteel bewezen, blijkt uit een publicatie in het Journal of Physiology.

Het zou kunnen betekenen dat het inderdaad helpt als je als kind in de ketel met toverdrank bent gevallen.

Veel belangrijker is de conclusie dat je atleten, die één keer op doping zijn betrapt, eigenlijk levenslang zou moeten schorsen in plaats van een paar jaar. De werelddopingorganisatie Wada heeft al subsidie toegezegd voor een vervolgonderzoek bij mensen in plaats van muizen. Het zou ook kunnen betekenen dat krachttraining op jonge leeftijd goed is voor de gezondheid op hogere leeftijd.

Dat er zoiets als een ‘muscle memory’ bestaat, werd al jaren vermoed. Mensen die op jonge leeftijd veel hebben gesport, met of zonder steroïden, blijken het op latere leeftijd gemakkelijker weer op te pikken dan mensen die altijd inactief zijn geweest. Het lijkt er op dat hun spiermassa sneller toeneemt.

Uit eerder onderzoek hadden Kristian Gundersen en collega’s van de universiteit van Oslo al afgeleid dat dat waarschijnlijk ligt aan een toename van het aantal celkernen in het spierweefsel. Spiercellen zijn relatief groot en hebben daarom meer dan één kern nodig om zichzelf in stand te houden. Door training en/of doping voer je tegelijk met je spiermassa het aantal kernen op. Houd je er mee op dan daalt het aantal kernen maar langzaam, zo luidt de hypothese. Bij hernieuwde inspanning kunnen de spieren daardoor veel sneller hun oude formaat terugkrijgen.

Dat is nu bij muizen experimenteel bewezen. Geef jonge vrouwtjesmuizen gedurende twee weken testosteron, en je ziet onder de microscoop het aantal kernen toenemen met 66 procent. De doorsnede van de spieren neemt daarbij 77 procent toe in oppervlakte.

Haal je ze van de doping af dan is hun spierweefsel na 3 maanden niet volumineuzer meer dan dat van muizen die een placebo hebben gekregen. Maar het aantal kernen is nauwelijks afgenomen.

Zet je de muizen daarna in een tredmolentje dan groeit het spierweefsel van de ooit gedoopte muizen binnen 6 dagen met 31 procent aan. Bij de niet-gedoopte muizen is dat maar 6 procent.

Drie maanden is ongeveer eentiende van een muizenleven, vandaar Gundersens suggestie dat het effect bij menselijke atleten best wel eens een jaar of tien zou kunnen naijlen.

Wat hem betreft mag de Wada dan ok best harder gaan optreden tegen dopingzondaars: “Als je in de wetenschap fraudeert lig je er levenslang uit en ik denk dat dat voor atleten ook zo zou moeten zijn.”

bron: BBC News

Onderwerpen