Vrijwel alle kunststof die met ons voedsel in aanraking komt, zorgt voor oestrogene activiteit die de menselijke hormoonhuishouding kan verstoren. Ook wanneer er géén bisfenol A in dat plastic zit, zo hebben onderzoekers uit Texas ontdekt.

Het in steeds meer landen ingestelde verbod op bisfenol A-houdende babymelkflessen lost dus minder op dan milieu-activisten dachten, zo valt op te maken uit het onlangs in Environmental Health Perspectives gepubliceerde onderzoek.

De Texanen extraheerden 455 monsters van commercieel verkrijgbare kunststoffen met zout water en met ethanol. Ze screenden de extracten met een gerobotiseerde versie van een zogeheten E-screen assay, dat oestrogene activiteit vertaalt naar versnelde groei van MCF-7 borstkankercellen.

In 70 procent van de gevallen namen ze die oestrogene activiteit inderdaad waar. Wanneer ze de plastics van tevoren blootstelden aan dagelijkse omstandigheden zoals zonlicht of magnetronstralen, bleek dit percentage echter op te lopen tot 95. Hiertoe behoorden ook plastics die gekwalificeerd waren als bisfenol A-vrij.

Welke combinatie van stoffen de oestrogene activiteit veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Maar de onderzoekers vermoeden dat het verbindingen met fenolgroepen zijn, die omgezet worden of degraderen tot fenolverbindingen.

Dat het nooit eerder is opgemerkt, komt volgens hen doordat niemand ooit de moeite heeft gedaan om zo’n extractieproef uit te voeren op een manier die een beetje leek op de dagelijkse werkelijkheid.

Waar ze bij aantekenen dat er ook combinaties van kunststoffen en additieven blijken te bestaan waar zelfs met hun draconische analyseprotocol nog geen oestrogene activiteit in valt te bespeuren. Er is dus nog hoop.

bron: Environmental Health Herspectives

Onderwerpen