Nog steeds weten we niet wat al die 20.000 genen in ons lichaam doen. Selectief genen aanzetten met een lampje kan dat probleem oplossen, dacht een onderzoeksteam van MIT.

Om de transcriptie te beïnvloeden gebruikte het team transcription activator-like effectors (TALEs), die je kan modificeren om aan een specifieke DNA-sequentie te binden. Aan dit TALE-eiwit koppelden ze een lichtgevoelig eiwit , CRY2, dat van nature in de zandraket zit. Wanneer dit eiwit in contact komt, verandert het van vorm en bindt het aan CIB1. Om van dit mechanisme gebruikt te maken modificeerde het Amerikaanse team laatstgenoemde eiwit zo dat het gebonden zat aan een ander eiwit dat het kopiëren van de genen aan- of uit kan zetten.

Eenmaal in de cel vindt de TALE zijn sequentie. Wanneer je nu vervolgens licht op deze cellen schijnt, bindt het CRY2-eiwit aan CIB1 dat in de cel zit. CIB1 neemt een genactivator mee, die vervolgens de transcriptie start. Je zou echter ook een suppressor aan CIB1 kunnen koppelen.

Een enkele lichtflits per minuut kan het proces al starten en aan de gang houden. Het team, dat zijn bevindingen deze week in Nature publiceerde, zag dat er na 30 minuten er een piek in mRNA te vinden was. De Amerikanen voerden het met succes uit met 30 genen zowel in in het lab gegroeide neuronen als in proefdieren.

Bron: Nature

Onderwerpen