Britten vrezen groeiend misbruik van pilletjes voor de pep

Nog even en scholen en universiteiten zullen examenkandidaten moeten gaan testen op hersenactiviteitbevorderende middelen. Dat stelt een werkgroep van de Britse Academy of Medical Sciences in een advies aan de overheid. Ze ziet een golf van ‘smart drugs’ op de markt komen als spin-off van lopend medisch onderzoek.

Gewaarschuwd wordt met name voor medicijnen zoals Aricept, die de symptomen van de ziekte van Alzheimer onderdrukken. Die zouden nu al door sommige gezonde mensen worden geslikt teneinde de grijze cellen een extra zetje te geven. Of het veel helpt is onduidelijk, maar de pillen zijn via internet te bestellen en dat moedigt aan om het eens te proberen.

Er gaan trouwens ook geruchten over een zekere populariteit van het ADHD-onderdrukkende middel Ritalin in academische kringen.

Volgens de werkgroep is het probleem nog niet zo ernstig dat de overheid moet ingrijpen, maar kan het daar wel op uitdraaien. Voorzitter Sir Gabriel Horn (Cambridge) ziet parallellen met de manier waarop het dopinggebruik in de sport uit de hand is gelopen.

De werkgroep zit trouwens ook aankomen dat werkgevers het gebruik van dergelijke pilletjes verplicht gaan stellen.

bron: BBC News, Financial Times

Onderwerpen