Reddingsplan voor Knowaste in de maak

Een groep bedrijven in de regio Arnhem wil de luierrecyclingfabriek Knowaste redden. “Betrokken partijen vinden het proces en de bestaande logistieke organisatie te waardevol om te laten verdwijnen”, zo laten ze weten in een persbericht. Ze zijn op zoek naar partijen die in een doorstart willen investeren.

Knowaste, gevestigd op het voormalige Akzo-terrein in de Kleefse Waard, werd op 26 oktober van de ene op de andere dag gesloten. Sinds 1999 zamelde het bedrijf luiers en incontinentiemateriaal in bij kinderdagverblijven, verzorgingshuizen en meer dan 150 gemeenten. Via een zelf ontwikkeld proces werden papier, kunststof en absorptiemateriaal gescheiden, gewassen en klaargemaakt voor hergebruik.

Vanuit een oogpunt van duurzaamheid was iedereen enthousiast. Maar met de huidige energieprijzen moet er zoveel geld bij dat het goedkoper is om de luiers bij de vuilverbranding aan te bieden. Vandaar dat de Amerikaanse aandeelhouders besloten om de stekker er uit te trekken.

Een projectteam van Synthese adviesgroep, ingenieursbureau Royal Haskoning en het Arnhemse EMT-kenniscluster heeft nu een kritische kostprijsanalyse van het proces gemaakt. Daar kwam uit dat het mogelijk moet zijn om Knowaste snel weer rendabel te maken door reductie van het energiegebruik en betere benutting van de capaciteit.

Andere scheidings- en bewerkingstechnieken zouden bovendien moeten leiden tot een hoogwaardiger product met een hogere opbrengst.

bron: Royal Haskoning

Onderwerpen