Dronken ex-scheikundestudent blaast zichzelf op

In het Franse Montpellier hebben feestende studenten met succes een bom in elkaar geknutseld. Twee van hen liggen zwaar gewond in het ziekenhuis. De studentenflat waar het feestje werd gehouden is voorlopig onbewoonbaar.

De politie vermoedt dat er geen sprake is van terroristische motieven, maar wel van overmatig alcoholgebruik. De rector magnificus van de plaatselijke universiteit heeft al iets gemompeld over 'scheikundeleerlingetje spelen'.

Alle slachtoffers komen uit Oost-Europa. De bewoner van de flat heeft een Frans paspoort maar is geboren in Sint-Petersburg. Vorig jaar studeerde hij scheikunde, dit jaar was hij overgestapt naar elektrotechniek. Dinsdagavond vierde hij zijn 20e verjaardag in gezelschap van een Moldaviër, een jongen en een meisje uit Oekraïne, een Armeniër, een Rus en een Tsjetsjeen. Of daar nog meer scheikundestudenten tussen zaten, is niet bekend gemaakt.

De klap kwam woensdagochtend om twintig over vier. De flatbewoner is sindsdien een arm kwijt en heeft derdegraads brandwonden over het gehele lichaam, maar hij zou wel buiten levensgevaar zijn. De Moldaviër heeft een longperforatie. De andere vijf zijn slechts licht gewond; eentje heeft zelfs nog kunnen vluchten voordat de politie kwam.

In de flat zijn restanten kaliumnitraat, aluminiumpoeder, natriumhydroxide, salpeterzuur en zwavelzuur aangetroffen, allemaal ingrediënten die zich bij uitstek lenen voor spectaculaire anorganische proefjes. Ook vond de politie nogal wat lege drankflessen.

bron: Le Monde, Le Figaro, Libération

Onderwerpen