Dat zwaargewonden vaak alle symptomen van bloedvergiftiging vertonen terwijl er geen sprake is van een infectie, komt door lekkage van beschadigde mitochondriën. De eiwitten die dan in de bloedbaan terechtkomen worden door het immuunsysteem aangezien voor iets bacterieels, zo claimen Carl Hauser (Harvard Medical School) en collega’s deze week in Nature.

Het is voor het eerst dat iemand met een plausibele verklaring komt voor dergelijke gevallen van ‘systemic inflammatory response syndrome’ (SIRS), een conditie die zich laat samenvatten als het op hol slaan van een overwerkt immuunsysteem en die vaak leidt tot overlijden door orgaanfalen.

 

SIRS kan worden veroorzaakt door een infectie; als vaststaat dat dat de oorzaak is wordt gesproken van sepsis of bloedvergiftiging. Maar SIRS komt ook vaak voor bij mensen die zwaar gewond zijn maar die geen enkel teken van een bacteriële infectie vertonen.

 

Er is wel geopperd dat dat laatste komt doordat darmbacteriën via de verwonding in de bloedbaan terechtkomen, maar die verklaring hield geen stand.

 

Hauser stelt nu dat het komt doordat mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van cellen, afstammen van bacteriën die in symbiose met die cellen leefden. Gaandeweg zijn ze verworden tot vaste onderdelen van de cel maar ze maken intern nog wél een soort bacteriële eiwitten aan. Normaal krijgt het immuunsysteem die nooit te zien maar wél wanneer de mitochondriën letterlijk worden gekraakt door een verwonding.

 

Bloedmonsters van 15 zwaargewonden lijken het te bevestigen. In elk geval lieten die een concentratie mitochondriaal DNA zien die een factor duizend hoger was dan normaal. Ook werden andere mitochndriale eiwitten aangetroffen die inderdaad het immuunsysteem in actie wisten te krijgen.

 

En injecteer je die eiwitten bij ratten, dan krijgen die inderdaad SIRS-achtige symptomen.

 

Volgens Hauser is het echter nog te vroeg om te zeggen of je SIRS daadwerkelijk kunt onderdrukken met geneesmiddelen die deze specifieke immuunreactie onderdrukken.

 

bron: naturenews

Onderwerpen