Histamine geeft andere reactie dan fluweelboon

Het menselijk lichaam kan op minstens twee totaal verschillende manieren jeuken. Die jeuk moet je dus ook op twee verschillende manieren bestrijden, suggereert onderzoek dat Clemens Forster (Universität Erlangen-Nürnberg) deze week presenteerde tijdens het jaarcongres van de Society for Neuroscience.

Al langer was bekend dat je jeuk kan krijgen van histamines die een immuunrespons oproepen, en van stoffen die dat niet doen. Tegen die laatste vorm van jeuk helpen antihistamines niet. Nieuw is dat deze twee soorten jeuk ook echt gescheiden responsmechanismes lijken te hebben.

Fiorster komt tot die conclusie na experimenten waarbij hij de onderarm van vrijwilligers behandelde met histamine of met een extract van de fluweelboon (Mucuna pruriens). Daarbij werd de toename van de bloedstroom naar de huid gemeten. Bij de fluweelboonjeuk bleek die duidelijk lager te zijn, maar bleef hij langer in stand.

Bovendien werd fluweelboonjeuk als scherper en meer prikkelig ervaren, en hielp krabben minder dan bij histaminejeuk.

De resultaten lijken eerder onderzoek van Matthias Ringkamp (Johns Hopkins School of Medicine) te bevestigen. Die suggereerde deze zomer dat de jeukprikkels door verschillende zenuwbanen aan de hersenen worden doorgegeven.

Waarmee de kwakzalver Knock uit het gelijknamige toneelstuk van Jules Romains alsnog gelijk krijgt met zijn legendarische vraag: “Ça vous chatouille ou ça vous gratouille?”

bron: NatureNews

Onderwerpen