Opiaten kun je beter laten aanmaken door gemodificeerde colibacteriën dan door gistcellen. Ze werken harder en de drugsmaffia krijgt er een hele harde dobber aan, schrijven hoopvolle Japanse onderzoekers in Nature Communications.

Fumihiko Sato en collega’s van de universiteit van Kyoto verdeelden de benodigde genen over vier stammen van E.coli. De eerste maakt dopamine uit glycerol, de tweede maakt tetrahydropapaveroline (THP) uit dopamine, de derde maakt daar weer reticuline van en de laatste zet reticuline om in 7,O-acetylsalutaridinol dat spontaan doorreageert tot thebaïne. En thebaïne is een van de voornaamste opiaten die uit papavers worden gewonnen, en de grondstof voor veel commerciële opiaten.

Vorig jaar werd al een gemodificeerde gistcel gepresenteerd die ongeveer hetzelfde doet. Maar volgens Sato ligt de opbrengst van zijn coliculturen 300 keer hoger: uit 20 gram suiker wisten ze binnen een paar dagen 2,1 mg thebaïne te maken.

Bovendien is het managen van coliculturen iets voor specialisten terwijl de eerste de beste amateurbierbrouwer met een gistcultuur kan omgaan.

Sato wil het proces overigens zelf verder ontwikkelen voor medicinale doeleinden, ter vervanging van de laatste legale papavers.

bron: Kyoto University