Van biobased PEF-colaflesjes kun je prima filament maken voor 3D-printers. Dat opent perspectieven voor de recycling, suggereert een Russische publicatie in Angewandte Chemie.

Het zou opnieuw een vooruitgang zijn ten opzichte van de PET-kunststof waar die flesjes nu nog van worden gemaakt. Die schijnt namelijk niet lekker te printen.

Valentine Ananikov en collega’s van het Zelinski-instituut voor organische chemie in Moskou probeerden het uit met zelf gesynthetiseerde PEF (voluit poly(etheen-2,5-furaandicarboxylaat) en een huis-, tuin- en keukenprinter van het Nederlandse merk Ultimaker. Het printen lukte prima: de gesmolten kunststof komt goed uit de spuitkop, de printlagen hechten voldoende aan elkaar en aan de bodemplaat, en bij afkoeling krimpt het materiaal een acceptabele 2,5 %.

Een ander voordeel van PEF is dat het veel beter bestand is tegen organische oplosmiddelen dan populaire printmaterialen zoals polymelkzuur (PLA), polyacrylonitril-buitadieen-styreen (ABS) en met glycol gemodifieerde PET (PETG).

En de Russen hebben ook al vastgesteld dat je PEF-werkstukken een aantal keren kunt omsmelten tot nieuw filament zonder dat de materiaaleigenschappen ernstig achteruit gaan.

PEF is nu nog een experimenteel product. Maar Synvina, een joint venture van het Nederlandse Avantium en het Duitse BASF, staat op het punt een grootschalige PEF-fabriek neer te zetten op het BASF-terrein in het Antwerpse havengebied. Onder de beoogde klanten is Coca-Cola, dat haar duurzame imago hoopt op te krikken door flesjes te gaan maken van biobased PEF in plaats van PET op aardoliebasis.

Het idee om een eigen extrudertje te maken dat je kunststofafval omzet in printfilament, zodat je het niet meer naar de recycling hoeft te brengen, is ook al jaren geleden geopperd. Dat liep stuk op de gekozen grondstof: melkverpakkingen van HDPE-polyetheen, dat totaal ongeschikt is als printmateriaal. De komst van een goed gedefinieerde afvalstroom waar je ook nog eens bruikbare dingen uit kunt printen, zou het concept alsnog aantrekkelijk kunnen maken - tenzij er érg veel statiegeld op die flesjes komt te zitten.

bron: Angewandte