Onderzoek naar sequestratieproces voor zeeschepen

Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van koolstofdioxide-afvang en -opslag (CCS) aan boord van zeeschepen. Classificatiebureau Det Norske Veritas en software-ontwikkelaar Process Systems Enterprise gaan er samen aan werken, zo maakten ze deze week bekend.

Via het Eurostars-initiatief wordt het project door de Britse en Noorse overheden gesubsidieerd.

Volgens schattingen van de International Maritime Organization (IMO) is de scheepvaart wereldwijd goed voor een miljard ton CO2 per jaar, 3 procent van de totale menselijke uitstoot. Tot nu toe is vanuit de overheid eigenlijk nauwelijks moeite gedaan om dat te verminderen, maar het valt te verwachten dat dat ooit wel zal gaan gebeuren als het klimaatprobleem nijpend wordt.

Temeer daar de opvang van CO2 binnen de zeescheepvaart veel gemakkelijker moet zijn te regelen dan bij andere vervoermiddelen: het betreft verhoudingsgewijs weinig uitlaatpijpen (wél hele grote!) en van gebrek aan ruimte voor wat extra procestechnologie is ook niet zo snel sprake.

Het plan is nu om via modellering te achterhalen welke CCS-alternatieven het beste geschikt zouden moeten zijn voor inbouw in schepen. Het moet een blauwdruk opleveren voor een uitvoerbaar ontwerp. Daarbij wordt vooral gedacht aan chemische absorptie, waarbij je het verzadigde absorptiemiddel aan boord opslaat en in de eerstvolgende haven aanbiedt voor regeneratie.

Daarbij brengt PSE de processimulatiekennis in, en DNV het verstand van zeeschepen.

bron: PSE

Onderwerpen