Vlamingen vinden bizar verband tussen vetzuurregeling en immuunsysteem

Een sensoreiwit dat binnen muizencellen de vetzuurbalans regelt, is tevens betrokken bij het activeren van het afweersysteem tegen tuberkelbacillen. Dit onverwachte verband wordt door Vlaamse onderzoekers gerapporteerd in het juninummer van het Journal of Clinical Investigation. Mogelijk leidt het op termijn tot een verbeterde behandeling van tuberculose.

De eiwitten in kwestie zijn zogeheten Lever X Receptoren. Ze regelen onder meer de cholesterolhuishouding. Er bestaan al medicijnen die LXR activeren teneinde atherosclerose tegen te gaan, al zijn die in hun huidige vorm nog niet geschikt voor langdurig gebruik.

Hannelie Korf en Kris Huygen (Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid, Brussel) en Johan Grooten (Universiteit Gent) hebben nu aangetoond dat het immuunsysteem van LXR-deficiënte muizen niet in staat is om een tb-besmetting onder controle te houden. Deze muizen hebben tien tot honderd keer zo veel tuberkelbacillen in hun longen en gaan een stuk sneller dood.

LXR-activerende medicatie blijkt de weerstand tegen tb inderdaad te verhogen, zelfs bij muizen die al lange tijd besmet zijn.

bron: UGent

Onderwerpen