Omwonenden steken stokje voor chemische fabriek naast woonwijk

Voor het eerst in de Chinese geschiedenis is de bouw van een chemische fabriek gestopt na protesten van omwonenden. Waarnemers beschouwen het als een mijlpaal. Sommigen spreken zelfs van de belangrijkste publieke gebeurtenis sinds de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede, in 1989.

De paraxyleenfabriek, met een geplande capaciteit van 800.000 ton per jaar, was sinds een jaar in aanbouw in Xiamen, een havenplaats in Zuidoost-China. Initiatiefnemer was de Xianglu & Dragon Group. En achter dat concern zit de uit Taiwan gevluchte investeerder Chen Youhao, die naar verluidt bijzonder goede contacten heeft binnen de Chinese partijtop.

Rond het fabrieksterrein wonen echter 100.000 mensen.

De bal ging aan het rollen toen Zhao Yufen, een chemisch onderzoeker van de lokale universiteit, waarschuwde voor de gezondheidsrisico’s van paraxyleen. Hij kreeg steun van de bekende schrijver Lian Yue, die ook in de buurt woont en een veelgelezen weblog bijhoudt. Het leidde tot protestmarsen waaraan tienduizenden omwonenden deelnamen.

De leiding in Beijing schijnt nogal te zijn geschrokken van de massaliteit van het protest. Pan Yue, de onderminister van milieu, gaf opdracht voor een onafhankelijke milieu-effectrapportage. Het resultaat werd vorige maand door het ministerie online gezet. Er valt uit op te maken dat de milieurisico’s van die paraxyleenfabriek nog wel meevallen. Maar het rapport levert zware kritiek op Xianglu & Dragon Group, dat al jaren de milieuregels aan zijn laars lapt. De kritiek op het lokale bestemmingsplan dat woningen en fabrieken naast elkaar laat bouwen, was ook neit mals.

De deels voltooide fabriek wordt nu wellicht verplaatst naar Zhangzhou.

bron: naturenews

Onderwerpen