Nieuwe katalysator knipt C-C binding door

In de VS is een katalysator ontwikkeld die ethanolmoleculen bij kamertemperatuur doormidden kan knippen. Dat maakt het voor het eerst haalbaar om een brandstofcel op ethanol te laten lopen, zo melden onderzoekers van het Brookhaven National Laboratory op de website van Nature Materials.

Tot nu toe waren de meeste brandstofcellen aangewezen op waterstof of methanol als brandstof. Ethanol zou logistiek gezien veel praktischer zijn, maar de oxidatie daarvan verliep in de praktijk te moeizaam om er een bruikbare hoeveelheid waterstof uit te krijgen. De gebruikte katalysatoren lieten bovendien de binding tussen de beide koolstofatomen intact, zodat je azijnzuur en acetaldehyde overhield als afbraakproducten.

De Amerikanen hebben nu een ‘ternaire PtRhSnO2 elektrokatalysator’ gesynthetiseerd die de C-C binding wél kapot krijgt. Hij bestaat uit platina- en rhodiumatomen op tindioxide-nanodeeltjes, die weer op een koolstofdrager zitten. Deze combinatie blijkt in staat om de reactie van ethanol met water tot koostofdioxide, waterstofatomen en losse elektronen energetisch aantrekkelijk te maken. Berekeningen van de onderzoekers suggereren dat het theoretisch inderdaad kan kloppen.

De volgende stap is om de nieuwe katalysator daadwerkelijk uit te proberen in een brandstofcel.

bron: Brookhaven National Laboratory

Onderwerpen