FDA waarschuwt voor gevaarlijke bijwerkingen

Gebruik van botulinetoxine (beter bekend als Botox) kan leiden tot bijverschijnselen die verdacht veel weg hebben van botulisme. Die achteraf niet zo verrassende waarschuwing komt van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA.

Er zouden al tientallen rapporten liggen van patiënten die dit soort bijwerkingen vertoonden. Volgens de FDA zijn het er minder dan honderd, maar de consumentenorganisatie Public Citizen Health Research spreekt van 180. In zestien gevallen zou sprake zijn geweest van een dodelijke afloop, en daarbij zouden vier kinderen zijn geweest.

Opmerkelijk is dat het vrijwel altijd blijkt te gaan om ‘oneigenlijk’ gebruik van Botox. Zoals bekend is het middel officieel bedoeld om rimpels glad te trekken, en volgens Botox-producent Allergan is daardoor nog nooit iemand dood gegaan. Maar artsen gebruiken het ook vaak om andere spieren lokaal te verlammen, bijvoorbeeld om spasmen als gevolg van een hersenbeschadiging te onderdrukken. Op zich is zulk ‘off label’-gebruik niet verboden, al is het natuurlijk wel op eigen risico.

Public Citizen pleit er nu voor om de waarschuwingen op de bijsluiters toch maar wat scherper te formuleren.

bron: USA Today

Onderwerpen