Verbouwde pomp steriliseert lucht

Lucht is voor minstens 99,9 procent te ontdoen van micro-organismen met een enigszins verbouwde Roots-blower. Dat claimen onderzoekers van de University at Buffalo. Een spin-off genaamd Buffalo BioBlower Technologies gaat zulke pompen nu op de markt brengen, onder meer als bescherming tegen bioterrorisme.

De BioBlower is gebaseerd op het aloude principe van adiabatische compressie. Als je lucht samenperst, wordt ze warm. En als ze warm genoeg wordt, gaan bacteriën er in dood.

De Roots-blower is al meer dan honderd jaar in gebruik als simpele, bijna onderhoudsvrije luchtpomp. Normaal gesproken is het niet de bedoeling dat zo’n pomp de lucht al te ver opwarmt, maar in Buffalo hebben ze hem dusdanig ingebouwd dat hij die lucht verhit tot 200 à 250 graden Celsius. Dat is voldoende om niet alleen alle micro-organismen te koken, maar ook hun sporen binnen milliseconden te doden. Verdere details worden niet gegeven zolang de octrooiaanvraag nog loopt.

Het Research Triangle Institute van het Amerikaanse ministerie van defensie heeft onlangs zo’n pomp uitgeprobeerd. Het bleek een dusdanig succes dat het leger er nu op proef een veldhospitaal mee gaat uitrusten. Elders wordt gedacht aan klinische tests teneinde de pompen te kunnen toepassen in burgerziekenhuizen.

Daarnaast wordt hardop gesproken over inbouw in regeringsgebouwen, postsorteercentra en metrostations teneinde antrax-aanvallen de kop in te drukken.

bron: University at Buffalo

Onderwerpen