Notering moet volgende week vrijdag al starten

Het Amsterdamse technologiebedrijf Avantium wil 20 tot 30 miljoen euro ophalen met een beursgang, die in recordtijd moet worden gerealiseerd. Twee weken geleden werd bekend gemaakt dat er plannen waren, vandaag start de inschrijving, volgende week vrijdag moet de notering aan de Euronext al een feit zijn.

Volgens financieel directeur Frank Roerink is Avantium momenteel 50 tot 60 miljoen dollar waard. Daarvan komt ongeveer 35 procent in de handel. De huidige aandelen zijn voor 85 procent in handen van een groep risico-investeerders en voor 10 procent van het management.

Avantium is ooit begonnen als spin-off van Shell. Het bedrijf specialiseerde zich in high throughput screening van katalysatoren, potentiële geneesmiddelen en andere chemische verbindingen. Tot nu toe gebeurt dat vooral in opdracht van derden, maar het management denkt op termijn meer te kunnen verdienen met de opbouw van een eigen octrooiportefeuille.

Het erste lucratieve octrooi is al een tijdje binnen. Het betreft ‘Furanics’, een alternatieve vorm van biodiesel op basis van furanen die zijn te maken uit suikers via een puur chemisch (dus niet biologisch) katalyseproces.

Succesvolle experimenten met deze brandstof lijken de directe motivatie te zijn geweest voor de versnelde beursgang. Avantium wil 15 tot 20 miljoen euro investeren in apparatuur en personeel voor de verdere ontwikkeling.

De rest van de opbrengst van de beursgang wordt gestoken in farmaceutische projecten. Op de FD-website verklapt Roerink dat het de bedoeling is om van een aantal bestaande geneesmiddelen nieuwe kristalvormen te genereren die sneller in het lichaam worden opgenomen. Het grappige is dat de producenten van die geneesmiddelen zelf nog van niets weten: “Zodra het patent is aangevraagd en Avantium het onderzoek heeft afgerond, wordt het bedrijf op de hoogte gesteld en krijgt het de kans de licentie te kopen.”

bron: Avantium, FD

Onderwerpen