Say cheese, serve starch.

Olie met zetmeel is óók lichtgeel en klef

Kaas in diepvriespizza’s, cheeseburgers en kant-en-klaarmaaltijden is vaak maar gedeeltelijk echte kaas. De rest is een mengsel van plantaardige olie, zetmeel en eventueel een kleurtje, zo hebben jeugdige medewerkers van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekt.

Het prorgamma wordt vanavond (28 augustus) vanaf 22.00 uur uitgezonden op Nederland 3, maar de kranten staan nu al vol mee. De Consumentenbond vindt dat de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek moet doen naar deze praktijken, die zouden neerkomen op misleiding. De Nederlandse Zuivel Organisatie en het Voedingscentrum zijn het daarmee eens, meldt NRC Handelsblad. Volgens de Volkskrant heeft de VWA inmiddels toegezegd dat dat onderzoek er inderdaad komt.

De Keuringsdienst van Waarde liet elf monsters van kaasproducten onderzoeken in een Wagenings universiteitslab. Er werd onder meer een diepvriespizza aangetroffen waarop 70 procent van de gebruikte kaas nep was.

De producenten van de nepkaas doen er niet geheimzinnig over. Ze noemen het spul ‘analoge kaas’. De Volkskrant citeert een woordvoerder van een exportbedrijf, die uitlegt dat het mengsel half zo veel kost als echte kaas: de ingrediënten zijn goedkoper en het product hoeft niet te rijpen. Ongezond is het niet. Het enige nadeel is dat het nergens naar smaakt, maar dat bezwaar is te ondervangen door er wat echte kaas doorheen te mengen.

Dat laatste betekent tevens dat je op het etiket mag zetten dat er kaas in het product zit. De ingrediënten van de analoge kaas vermeldt je vervolgens apart, wat niet opvalt omdat de meeste producten toch al plantaardige olie en zetmeel bevatten.

Intussen hoopt de Consumentenbond de schuldigen daar wél op te pakken: volgens de Warenwet mogen teksten op etiketten geen onjuiste indruk wekken.

bron: NRC, de Volkskrant

Onderwerpen