“Wat te doen met een miljoen? Met een miljoen zou ik afstudeerders die door de crisis geen baan kunnen vinden, bij de chemiesector blijven betrekken door een leer-werktraject van een jaar.

Voor mij is dit al de derde recessie. Ik maakte de oliecrisis in de jaren tachtig mee, de internetbubbel in de jaren negentig en nu dan de kredietcrisis.

De chemiesector is nogal conjunctuurgevoelig. Daardoor zie je iedere keer hetzelfde patroon. Starters op de arbeidsmarkt zijn direct de dupe van die conjunctuurgevoeligheid want er zijn weinig banen en veel tijdelijke contracten. Maar als wij onze chemische talenten nu een jaar duimen laten draaien, dan raken we ze kwijt.

Hoe langer je werkeloos bent, hoe moeilijker het is om aan een baan te komen en een gat in je cv blijft je vervolgens je hele loopbaan achtervolgen. Zodra starters in een andere sector wel werk vinden, is de kans dat ze weer naar ons terugkeren nihil.

Spijt

Met het miljoen zou ik met universiteiten en bedrijven een leer-werktraject willen opzetten. Starters een half jaar laten bijleren en een half jaar stage laten lopen bij een chemisch bedrijf. Als salaris zouden deze leerlingwerkers hun uitkering moeten kunnen behouden. Aangevuld met wat geld uit het miljoen moet het lukken om ze binnenboord te houden.

Het is ook voor bedrijven essentieel om braindrain te voorkomen. DSM heeft bijvoorbeeld in de jaren tachtig een aantal jaren geen academisch geschoolde chemici aangenomen. Daardoor is er een gat in de leeftijdsopbouw van die groep werknemers ontstaan, waardoor DSM nog jaren spijt heeft gehad van dat beleid.

Hopelijk is er over een jaar de sector weer volop plaats voor nieuw chemisch talent!”

Alfred Bliek

2007-heden decaan Faculteit Betawetenschappen Universiteit Utrecht

2003-2007 decaan TNW Universiteit Twente

1991-2003 hoogleraar en Instituutsdirecteur Universiteit van Amsterdam

1984-1991 Philips Natlab en Glaslab, Philips Aken

1984 gepromoveerd op steenkoolvergassing

1979 afgestudeerd chemische technologie aan de Universiteit Twente

Bron: C2W Life Sciences 9, 2 mei 2009

Onderwerpen