Hans Wijers weet wat aandeelhouders willen (of juist niet?)

AkzoNobel wil nog eens 100 miljoen euro extra besparen door “rigoureus kostenbeheer op zowel corporate- als businessniveau”, In totaal leidt dat tot een verlies van 3.500 arbeidsplaatsen, zo heeft ceo Hans Wijers aangekondigd tijdens een analistendag in Londen. Daar staat dan tegenover dat de EBITDA-margedoelstelling wordt verhoogd tot minimaal 14 procent in 2011.

Onduidelijk is welk deel van dit banenverlies nieuw is, en welk deel al was voorzien als ‘synergievoordeel’ na de overname van het Britse ICI.

Wijers beloofde de analisten dat de synergie uit de nieuwe combinatie versneld wordt gerealiseerd. In 2010 moet het proces helemaal zijn afgerond.

“Na een belangrijk transformatieproces waarbij de onderneming opnieuw is gestroomlijnd en gefocust, is het nu tijd om waar te maken wat we hebben beloofd en om in het sterk gewijzigde economisch landschap van dit moment onze prestaties aanzienlijk te verbeteren. De initiatieven die we vandaag bekend maken, markeren het begin van een verstrekkend proces van operationele uitmuntendheid, bedoeld om ons nog sterker te maken door verder te bouwen op wat tot nu toe is bereikt - een solide basis voor duurzame, winstgevende groei.”

Wat het banenverlies betreft, staat in het persbericht niet met zoveel woorden dat het om gedwongen ontslagen gaat. Maar Wijers laat er weinig twijfel over bestaan: “AkzoNobel heeft een goed track record in herstructurering en zoals gebruikelijk werken we daarbij nauw samen met onze sociale partners.”

Aandeelhouders reageren gemengd op de berichten. In eerste instantie raakte het aandeel AkzoNobel maandagochtend in vrije val, omdat wijers in zijn toespraak tevens aangaf economisch zwaar weer te verwachten. Het concern heeft eventjes geen geld meer om eigen aandelen terug te kopen.


bron: AkzoNobel

Onderwerpen