ScienceLink artikelen in Mei 2023
View all stories from this issue.
-
Mensen & Meningen
Giftig
Hoe reageert de chemische industrie op het PFAS-verbod? Vooralsnog op een teleurstellende, weinig inspirerende manier, ziet hoofdredacteur Esther Thole.
-
Partnerbijdragen
Vacature: Senior Adviseur risicoprioritering (NVWA)
Als senior adviseur risicoprioritering ga jij je o.a. bezig houden met het vergelijken van risico’s voor voedselveiligheid met risico’s voor dierenwelzijn of voor kwetsbare natuurgebieden.
-
Verdieping
Dossier: Zeolieten
Speeltuin voor chemici: de industrie gebruikt synthetische zeolieten als ionenwisselaars, katalysators en adsorbens. Die zeolieten zijn ontwikkeld om vooral aardolie en gas om te zetten, maar nu we zoeken naar andere grondstoffen, hebben we ook andere zeolieten nodig.
-
Verenigingen
Terugblik NBV Food & Biobased Technology event
Op 29 maart organiseerde de NBV-werkgroep Food and Biobased Technology een symposium onder de noemer ‘Value from sidestreams through bioprocessing’, met presentaties van drie vernieuwende bedrijven: LanzaTech, DSM en Revyve.
-
Verenigingen
The Future Sounds Exciting!
Ontdekkingsweekend Plan je bezoek bij een 40-tal chemie- en farmabedrijven! Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het opnieuw zover. Dan gaan de deuren naar de toekomst open en verspreiden de klanken van innovatie zich.
-
Verenigingen
Kekulé-cyclus XX: Our World in Transition
De wereld is volop in beweging. Met veel uitdagingen, die soms een radicale verandering in ons denken vereisen. Voor heel wat van die uitdagingen rekenen we op nieuwe technologieën, op doorgedreven onderzoek en op een beleid dat dit alles stimuleert en mogelijk maakt.
-
Verenigingen
Prijzengala in Lunteren
KNCV-Backerprijs Op donderdag 30 en vrijdag 31 maart organiseerden de KNCV-secties Organische Chemie (SOC) en Medicinal Chemistry & Chemical Biology (MCCB) een gezamenlijk symposium op de ‘oude stek’ in Lunteren. Tijdens het SOC-MCCB 2023 symposium werden verschillende prijzen uitgereikt.
-
Verenigingen
Sprekers Avond van de Chemie bekend
Op donderdag 5 oktober vindt de Avond van de Chemie plaats in Oss. Tijdens deze feestelijke avond zetten wij chemie letterlijk in de spotlights. Dit jaar hebben we weer drie fantastische chemici uitgenodigd om op het theaterpodium over hun onderzoek en werkveld te vertellen.
-
Verdieping
Reduceren voor gevorderden
Het onderzoek naar het actief onttrekken van CO2 aan de atmosfeer zit in de lift. Ideeën genoeg, maar het blijft een taai probleem.
-
Verdieping
Veiligheid op het lab: niet zo vanzelfsprekend
Het is weer bijna zover: op 23 mei is het tijd voor LabSafety 2023. Hier leer je de laatste lessen over veiligheid op het lab, van informatiebladen tot privacy.
-
Verdieping
Draadloos op de hoogte
Met draadloze temperatuursensoren gekoppeld aan een cloudopslag heb je veel meer controle en kun je sneller ingrijpen waar nodig.
-
Verdieping
Kijken in ondoorzichtige stromingen
Weten wat er in vloeistofstromen gebeurt is lastig als je er niet doorheen kunt kijken. Dankzij medische analysemethodes weet Christian Poelma (TU Delft) wel zicht te krijgen op deze onzichtbare wereld.
-
Mensen & Meningen
Podium: Packo Lamers
Onze leden geven de chemie en life sciences kleur en betekenis; wie zijn zij? Deze maand op het podium: NBV-lid Packo Lamers.
-
Mensen & Meningen
‘Informeren’ is nooit het doel van een presentatie
Bij het voorbereiden van een presentatie hebben de meeste mensen geen duidelijk doel voor ogen. Hoe geef je je presentatie een helder doel?
-
Verdieping
‘De grote uitdaging is om het gevormde CO2 hanteerbaar te krijgen’
Kees Biesheuvel, Innovation Manager bij Dow Benelux, over het opschonen van de eigen schoorsteen en de noodzaak van een juiste balans tussen stok en wortel.
-
Verdieping
BIO INX bouwt aan de geneeskunde van morgen
Met de bioinkten van start-up BIO INX uit Gent is het mogelijk om in hoge resolutie een relatief groot stuk driedimensionaal menselijk weefsel te printen.
-
Mensen & Meningen
Natuurlijke selectie in een erlenmeyer
Suzanne Jansen (26) kweekt bacteriën die dol zijn op plastic. ‘Toen ik deze optie eenmaal in beeld had wist ik: dit wordt mijn PhD-onderzoek.’
-
Mensen & Meningen
Rebound
Source: Shutterstock Wordt u soms moedeloos van alle crises waarmee de media ons om de oren slaan? Doe wat ik doe en praat vooral eens met een wetenschapper. Of, nog beter, een ingenieur.