Op 29 maart organiseerde de NBV-werkgroep Food and Biobased Technology een symposium onder de noemer ‘Value from sidestreams through bioprocessing’, met presentaties van drie vernieuwende bedrijven: LanzaTech, DSM en Revyve. 

Het evenement werd goed bezocht en deelnemers wilden graag meer weten over de laatste ontwikkelingen in de voedings- en biotechindustrie. Het evenement werd geopend door werkgroeplid Maria Cuellar, science & technology officer van PlanetB.io, en gemodereerd door Ruud Heshof, CTO bij Tupu.

De eerste spreker van de dag was Nathalie Pixopoulou, project development manager bij LanzaTech. LanzaTech is een bedrijf dat de omzetting van afvalkoolstof in duurzame brandstoffen en chemicaliën mogelijk maakt via syngas fermentatie. Nathalie sprak over de ontwikkelingen die het bedrijf heeft doorgemaakt in de afgelopen tijd, het belang van samenwerking met grote industrieën zoals staalfabrieken die veel CO produceren, en deelde inzichten in hun innovatieve technologie.

Het programma werd vervolgd met een presentatie van Richard Ravesloot, scientist downstream processing bij DSM. DSM werkt onder meer aan de transformatie van voedselsystemen, zoals het creëren van hoogwaardige eiwitproducten uit voedselresten. Richard vertelde over de uitdagingen waarmee zijn team tijdens hun reis om functioneel eiwit uit koolzaad te extraheren werden geconfronteerd en hoe ze deze hebben overwonnen om hun product, CanolaPRO succesvol op de markt te brengen.

Het evenement werd afgesloten met een lezing door Revyve-grondlegger Corjan van den Berg. Revyve, eerder bekend onder de naam FUMI Ingredients, is een jong bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om met behulp van eiwitten uit biomassareststromen van bierfabrieken de voedingswaarde, smaak en structuur van onze dagelijkse voeding te verbeteren. Corjan besprak de innovatieve aanpak die Revyve heeft gevolgd om een bijdrage te kunnen leveren aan de nodige transitie van ons voedingssysteem en deelde inzichten over de toekomstplannen van het bedrijf.

Het evenement was een groot succes en de BioTech Campus Delft bleek een uitstekende locatie voor het evenement en trok een divers publiek dat zich liet inspireren door de presentaties over innovatie en disruptieve technologieën die met behulp van bioprocessing waarde kunnen halen uit restromen, voor een duurzame toekomst.

Dank gaat uit naar de sponsoren GEA (leverancier van voedselprocestechnologie) en Planet B.io (scale-up ecosysteem met focus op industriële biotechnologie), en uiteraard naar alle participanten!