‘De grote uitdaging is om het gevormde CO2 hanteerbaar te krijgen’

Dow Terneuzen

Beeld: Dow

De chemische industrie moet in rap tempo het roer omgooien. Dat is een flinke klus voor een sector die al heel lang gewend is aan een bepaalde manier van werken. Kees Biesheuvel gunt ons een kijkje achter de schermen bij Dow Benelux. ‘Bestaande regels en structuren passen niet meer bij wat er nu nodig is.’ 

Wie vanuit de Westerscheldetunnel Zeeuws-Vlaanderen binnenrijdt kan het onmogelijk missen: het enorme complex van Dow bij Terneuzen. Een klassieke, chemische plant met grote reactoren en overal buizen en schoorstenen. Het blijft een indrukwekkende aanblik. Kees Biesheuvel, Innovation Manager bij Dow Benelux, knikt instemmend. Hij weet welke indruk de installaties maken. ‘Ik begeleid vaak mensen van de overheid bij een bezoek en ze kijken dan altijd vol verbazing om zich heen. Alles wat je hier ziet, daar is over nagedacht. Niks staat er zomaar.’ Hij benadrukt ook meteen dat het niet betekent dat het altijd zo moet blijven. ‘Maar deze industrie is zeer kapitaalintensief. Je committeert je aan iets groots en daar zit je wel voor langere tijd aan vast, 20 tot 25 jaar is gangbaar voor een installatie.’ Dat maakt de noodzakelijke omschakeling naar nieuwe energiebronnen, nieuwe grondstoffen en dus ook nieuwe processen, er niet eenvoudiger op.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk