DAB, een start-up vanuit de TU Delft, heeft € 2 miljoen aan investeringen opgehaald via FORWARD.one en InnovationQuarter voor de versnelde productie van biobased chemicaliën en geavanceerde brandstoffen.

De gepatenteerde bioreactortechnologie, die op de TU Delft is ontwikkeld, heeft als voordeel dat zowel fermentatie als scheiding in een enkel apparaat zijn gestopt, waar normaal gesproken meerdere processtappen voor nodig zijn. Ook is het mogelijk het proces op te schalen en kun je in-situ je product terugwinnen zonder dat er bewegende onderdelen of membranen aan te pas hoeven te komen. Zo kan DAB (Delft Advanced Biorenewables) de fermentatieproductie verdubbelen, terwijl het de bedrijfskosten halveert.

Met het geld gaat DAB investeren in nieuwe tests, uitbreiding van het team en maakt de start-up een plan om opschaling voor de industrie verder uit te werken. Het bedrijf produceert al onder meer grotere (C4+) alcoholen, aldehydes, aromaten en andere stoffen, en gaat nu met een aantal partners werken om pilotprojecten op te richten voor de productie van nieuwe biobased stoffen.