IMG20230921201506

De sectie Voeding van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging heeft als doel de academische wereld, de industrie, het onderwijs en de maatschappij dichter bij elkaar te brengen rond de thema’s chemie en voeding.

Sinds september 2023 is de werkgroep gestart met een nieuw concept waarbij korte laagdrempelige lezingen worden georganiseerd, die wetenschappelijk zijn maar toch voor iedereen toegankelijk. Er wordt geprobeerd hiervoor thema’s te zoeken die een breed publiek aanspreken maar waarbij chemie en voeding centraal staan.

De eerste lezing was direct een schot in de roos! Er werd meteen gestart met een thema dat ons allemaal aanbelangt: ‘Een goede gezondheid begint in je darmen: de chemie achter de schermen’.

41 deelnemers luisterden geboeid naar een specialist ter zake, Professor Emeritus Richard Ducatelle (Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent). Hij bracht een interessant verhaal over het belang van een goede darmgezondheid, de invloed van voeding en meer bepaald vezels en eiwitten op onze darmen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

20230921_200620

Professor Ducatelle gebruikte diermodellen om de darmgezondheid van de mens onder de loep te nemen. Onder andere de vergelijking van het maagdarmpakket van de mens met dat van typische carnivoren en herbivoren toont aan dat de mens van nature een omnivoor is. Alle verteerbare bestanddelen van voeding worden door de dunne darm opgenomen, maar de rol van de dikke darm is minstens even belangrijk. Meer bepaald het microbioom, de miljarden bacteriën in de dikke darm, heeft een niet te onderschatten functie in de gezondheid en het welzijn van de mens.

Voedingsvezels moeten voldoende aanwezig zijn in het eetpatroon en moeten bovendien klein genoeg zijn (+/- 0.2 mm) om bepaalde bacteriestammen te stimuleren waardoor onder andere boterzuur in voldoende mate wordt geproduceerd. Boterzuur blijkt een anti-inflammatoir effect te hebben op de darmmucosa en zo bij te dragen tot een goede darmgezondheid.

Een overmaat aan eiwit daarentegen (hoger dan de dagelijkse eiwitbehoefte van 1.2 g eiwit per kg lichaamsgewicht) kan dan weer leiden tot een onevenwicht in het microbioom met mogelijke ontstekingsreacties en andere nadelige gezondheidseffecten tot gevolg.

De deelnemers aan de lezing vertrokken geïnspireerd naar huis om hun eigen voedingspatroon te optimaliseren.

De lezing smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. Op woensdagavond 8 november komt Stefan Cappelle alles vertellen over ‘Zuurdesem: de toekomst van het brood ligt in zijn verleden’. Stefan is bij Puratos verantwoordelijk voor de enige zuurdesembibliotheek ter wereld en dus de ideale spreker om ons wegwijs te maken in de chemie en toepassingen van zuurdesem.

Inschrijven kan via onze website. Voor de snelle beslissers kan dit nog tot 22/10/23 aan early bird tarieven.

De lezing gaat door in ‘Bibliotheek de Krook’ te Gent op 8 november 2023 om 20u. Deuren gaan open vanaf 19u15.