Meerokers krijgen al snel genoeg nicotine binnen om die te laten binden aan receptoren in de hersenen en ze hierdoor aan nicotine te laten wennen. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in Archives of General Psychiatry.

In het onderzoek werden rokers en niet-rokers een uur lang in een auto gezet en al dan niet blootgesteld aan ‘tweedehands rook’ (SHS). De SHS was afkomstig van een roker die in dat uur gemiddeld 3,7 sigaretten wegpafte. De concentratie koolstofmonoxide in de lucht in de auto bleef 7 ppm hoger dan in de lucht erbuiten.

 

Door middel van positronemissietomografie (PET) werd daarna bestudeerd hoeveel nicotine er was gebonden aan de zogenaamde nicotinerge acetylcholinereceptoren (nChR) in verschillende delen van de hersenen.

 

Na blootstelling aan SHS bleek gemiddeld 19% van de receptoren nicotine te hebben gebonden. Er was vrijwel geen verschil te zien tussen rokers en niet-rokers. Ook rapporteerden de rokers na de blootstelling aan de rook 23% meer te snakken naar een sigaret.

 

Uit eerdere studies bleek al dat mensen die als kind die hebben meegerookt, bijvoorbeeld in de auto, vaker zelf gaan roken. En rokers zijn minder geneigd om te stoppen met roken als ze wel eens SHS inademen, en houden het vaker niet vol om helemaal te stoppen.

 

Omdat uit het huidige onderzoek blijkt dat nicotine ook bij een gemiddelde meeroker aan nChRs bindt, lijkt het er dus op dat ook meerokers verslaafd kunnen raken aan nicotine. Deze resultaten zouden wellicht kunnen leiden tot strengere maatregelen rondom meeroken.

 

Bron: National Institute on Drug Abuse

Onderwerpen