Tweedehands artikelen bevatten gevaarlijke concentraties lood en cadmium, wijst Amerikaans onderzoek uit. Het onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Environmental Health, toont aan dat in veel tweedehandsjes – zoals in speelgoed, sieraden en huishoudelijke artikelen- in de VS de concentratie lood en cadmium vaak meer dan 700 keer hoger is dan wettelijk toegestaan.

Verschillende tweedehands producten uit winkels in Virginia, New York en Oregon zijn getest. De onderzoekers hebben ze ter plaatse met behulp van een swab-test onderzocht. Viel de vloktest positief uit, werden de spullen aangekocht en meegenomen naar het Geoarcheologisch laboratorium aan de Universiteit van Berkeley, waar met behulp van röntgenfluorescentiespectrometrie de concentratie lood is bepaald.

 

Het resultaat: in negentien van de 28 producten was de concentratie lood meer dan de wettelijk toegestane concentratie van 600 ppm. De concentraties varieerden van twee keer zo hoog in ijslepels tot 714 keer zo hoog in zoutvaatjes.

 

Op het moment is de verkoop van tweedehands producten nergens gereguleerd.

Onderzoekers betwijfelen of dit überhaupt mogelijk is. Het is tijdrovend en duur om de verkoop van artikelen, via internet en rommelmarkten, te reguleren. In plaats daarvan stellen de onderzoekers voor om de mensen beter voor te lichten over de aanwezigheid van lood in veel tweedehands artikelen. Moeders met jonge kinderen doen er wijs aan, hun kroost met nieuw, gecontroleerd speelgoed te verblijden.

 

bron: Oregon State University

Onderwerpen