Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles hebben een nieuw type zonnecel ontwikkeld met een transparantie van bijna zeventig procent.

Hierbij gebruikten zij fotovoltaïsch plastic dat nabij-infrarood licht omzet in elektriciteit met een efficiëntie van vier procent. Daarnaast vervingen de onderzoekers de bovenste ondoorzichtige metalen elektrode door een transparante geleider. Deze transparante geleider is opgebouwd uit een mix van zilver nanodraad en titaniumdioxide nanodeeltjes.

De transparante zonnecellen, die zowel bruikbaar zijn in de beglazing van ramen als voor het opladen van mobiele apparatuur, zijn volgens de onderzoekers relatief goedkoop te produceren.

De ontwikkelingen op het gebied van transparante zonnecellen volgen elkaar de laatste tijd vlug op. Eerder deze maand kwamen MIT-onderzoekers naar buiten met fotovoltaïsche cellen, die volledig uit koolstof bestaan en nabij-infrarood licht wisten om te zetten in elektrische energie. Daarnaast ontwikkelden onderzoekers van de RUG en stichting FOM lichtoogstend materiaal, waarbij zij organische moleculen koppelden aan anorganische moleculen.

Onderwerpen