Op 7 mei start de VPRO met The Mind of the Universe, een tiendelige serie waarin Robbert Dijkgraaf collega’s interviewt die opereren langs de grenzen van de huidige wetenschap.

Het eerste deel, getiteld ‘De Schepper’, draait om kunstmatig leven, met optredens van Lee Cronin, George Church en Hans Clevers. Met steun van de Unesco worden de onbewerkte opnames integraal online gezet als open source-televisie, vrij te gebruiken door iedereen die de geventileerde inzichten verder wil verspreiden. NPO2, 21:05 uur.

 

Pulp

Hoe schrijf je een slechte wetenschappelijke publicatie? TU/e-hoogleraar Bert Blocken geeft tien publish and perish-tips voor auteurs die het risico willen nemen dat hun werk door de peer review glipt en ze zichzelf de rest van hun leven kapot moeten schamen. Van het niet jezelf inlezen in de materie (of dat juist wel doen teneinde plagiaat te kunnen plegen) tot opscheppen over magere resultaten, commentaar van redacteuren negeren en essentiële onderdelen weglaten, zoals de conclusie.