ChemRxiv is online, een jaar nadat de American Chemical Society dit initiatief aankondigde om chemici aan de preprintservers te krijgen.

Je kunt er conceptpublicaties op kwijt, zodat vakgenoten alvast commentaar kunnen leveren zonder op de peer review te hoeven wachten. Dit naar voorbeeld van de arXiv-server, waar fysici al twintig jaar bij zweren, en het recente bioRxiv voor biologen. Of ChemRxiv aanslaat is afwachten: na twee weken stonden er 21 manuscripten op, maar dat kan aan onbekendheid liggen.

 

Muizenissen

Gentse onderzoekers hebben een interactief overzicht van defecte genen in de 36 populairste laboratoriummuizen online gezet. Het gaat over inbred strains, inteeltlijnen waar alle genetische variatie is uitgekruist. Op zich onschuldige afwijkingen zitten er nu continu ingebakken, wat je pas merkt als je verder gaat knutselen: een gen dat je bij de ene muis straffeloos uitschakelt, is in een andere muis onmisbaar. De nieuwe catalogus van stopcodes te veel, stopcodes te weinig en overige mutaties kan verrassingen voorkomen