De virusremmer Tamiflu verkort de duur van het gemiddelde griepje van 7 dagen naar 6,3 dagen. Dat blijkt uit een uitgebreide overzichtsstudie van de Cochrane Collaboration, een internationaal samenwerkingsverband van wetenschappers.

De wetenschappers legden de resultaten van 20 klinische trials naast elkaar en keken naar het effect van Tamiflu op verschillende uitkomsten: de ziekteduur, ziekenhuisopnames, complicaties, longontsteking, bronchitis, bijholteontsteking, middenoorontsteking, bijwerkingen en preventieve werking.

Behalve voor de iets kortere duur van de ziekte waren er geen verschillen in genoemde uitkomsten tussen mensen die Tamiflu wel en degenen die het niet gebruikten. Wel vonden de onderzoekers bijwerkingen van het middel, zoals misselijkheid, braken, psychiatrische effecten en nierproblemen.

Tamiflu blijkt wel griepsymptomen te voorkomen, maar had geen effect op de werkelijke aanwezigheid van het griepvirus of andere griepachtige ziekten. Het middel pakt dus niet het virus zélf aan, maar bestrijdt voornamelijk de symptomen.

Al eerder waren er aanwijzingen dat het middel niet zo effectief was als gedacht, maar nu had de Cochrane Collaboration ook toegang tot studies gedaan door farmaceutische bedrijven zelf. Veel overheden hebben voorraden aangelegd voor het geval dat er een grote epidemie uitbreekt.

Tamiflu is een neuraminidaseremmer. Het mechanisme dat volgens de fabrikant verantwoordelijk is voor het virusremmende effect is echter niet in overeenstemming met de gevonden klinische resultaten. De onderzoekers van de Cochrane Collaboration adviseren daarom een zorgvuldige afweging te maken van de voor- en nadelen van het middel.

Bron: Cochrane Library

Onderwerpen