Engelse dokters hebben een bloedtest ontworpen die verborgen leverschade door overmatige alcoholconsumptie zichtbaar maakt. De testresultaten worden gepresenteerd in stoplichtkleuren: groen staat voor schade onwaarschijnlijk, oranje betekent dat er 50% kans is op schade en bij rood is de lever zeer waarschijnlijk beschadigd en is die schade mogelijk onherstelbaar.

Nu wordt leverschade meestal pas in een laat stadium opgemerkt wanneer de leverfunctie verminderd raakt. Tegen de tijd dat patiënten in het ziekenhuis belandden, is de leverschade in de meeste gevallen onherstelbaar. Zelfs als patiënten dan helemaal stoppen met drinken, overlijden ze vaak binnen 12 maanden aan levercomplicaties. De lever kan zich namelijk maar beperkt herstellen na alcoholconsumptie. Als reactie op herhaalde schade aan levercellen ontstaat er een ophoping aan littekenweefsel (leverfibrose) die de bouw en uiteindelijk de functie van de lever verstoort.

Meer dan 1000 patiënten in de leverkliniek van de University of Southampton ondergingen de bloedtest. In de test wordt het aantal bloedplaatjes en de concentratie van serum fibrosis markers hyaluronzuur en P3NP (procollagen-3 N-terminal peptide) in het bloed bepaald. De gemeten waarden worden vervolgens via een algoritme gebaseerd op ervaringen van leverexperts omgezet in de stoplichtkleuren.

De test blijkt ook een preventieve werking te hebben. Een derde van de patiënten met een groene score ging minder alcohol te consumeren, terwijl meer dan tweederde van patiënten met een oranje of rode score hun drankgebruik verminderde. Volgens de Engelse dokters is de uitslag van de test een goede motivatie om te stoppen met drinken of om in ieder geval niet meer overmatig te drinken. Dat is gunstig want het aantal Europese sterfgevallen door leverziektes neemt toe en is duidelijk gecorreleerd aan alcoholconsumptie.

Bron: BBC, British Journal of General Practice

Onderwerpen