Britse overheid wil wetenschap van elitair imago afhelpen

De Britse overheid start vandaag een campagne die de wetenschap een beter imago moet geven bij het grote publiek. Onder het motto ‘Science [So What? So Everything]’ worden sport, voeding, gezondheid en andere aspecten van het dagelijks leven voorzien van wetenschappelijk getinte tekstballonnetjes.

De campagne is opgezet door het in 2007 opgerichte ministerie van Innovatie, Universiteiten en Vaardigheden (Dius). Het is een reactie op eenonlangs gehouden enquête, waaruit naar voren kwam dat de meeste Britten wetenschap ervaren als ver weg, elitair en irrelevant voor hun eigen leven. Als je ze vraagt welke beroepsgroep de meeste invloed op hun leven heeft, noemt slechts 3 procent de wetenschap. Gek genoeg verwacht 48 procent wél dat diezelfde wetenschap binnen 30 jaar kanker zal kunnen genezen.

Volgens Lord Drayson, de staatssecretaris voor Wetenschap, is het belangrijk voor de economie om de publieke attitude tegenover wetenschap te veranderen. “Continued success in science and technology is vital to our future, and yet there is stil a perception among many of our people that science is too clever for them or elitist in some way.”

Volgens de BBC heeft vandaag (woensdag) in Downing Street een openingsdebat plaats met bekende Britten. Of, en zo ja wanneer, dat op tv wordt uitgezonden, hebben wij niet kunnen vinden.

bron: BBC

Onderwerpen